OMÜ Planetaryum 7 m çapında kubbeli, fisheye (balık gözü) mercekli özel bir sinevizyon cihazına sahip, görsel ve işitsel olarak sunum yapılabilen bir ortamdır. Stellarium açık kaynaklı astronomi eğitim programı yardımıyla ve özel efektlerle yön bulma, yıldızlar, Güneş sistemindeki gezegenler, yıldız patlaması, galaksiler, takımyıldızları, göktaşı yağmuru konuları etkileşimli olarak anlatılmaktadır.
Bununla birlikte planetaryum ortamında, Güneş'in batmasıyla ortaya çıkan gök cisimlerinin (gezegenler, yıldızlar, galaksi ve diğer gök cisimleri) tanıtımı ve bunların gökyüzündeki hareketleri gösterilmektedir. Bu gök cisimlerinin uzaklık ve büyüklükleri, kutup yıldızının nasıl bulunacağı sanal bir ortamda katılımcılara anlatılarak, Zodiyak Kusagı ve diğer takımyıldızları küresel ortamda mitolojik anlamdaki karşılığı olan şekillerle gösterilerek takımyıldızı kavramları küresel bir sanal ortamda etkileşimli olarak öğretilecektir.
Sanat Tarihi alanında sıklıkla karşılaştığımız geometrik süslemeleri, gökyüzünü, yıldızları ve yıldızların renklerinin gözlemlenebileceği bir etkinlik planlanmaktadır. 30 kişilik gruplar halinde ziyaret edilebilen gözlemevinde 25 dakikalık gösterim yapılmaktadır.
Önemli Not: Samsun'da olup etkinliğe katılabilecek öğrencilerimizin alper.atici@omu.edu.tr adresine, katılabilecekleri gün ve saatleri belirten bir mail göndermeleri gerekmektedir. Katılım talepleri toplandıktan sonra oluşturulacak grupla birlikte gözlemevi ziyareti gerçekleştirilecektir.